Patounis saippua löytyi Korfulta
Saippualla, kuten kynttilällä, on pitkät perinteet. Sitä on valmistettu ainakin neljätuhatta vuotta. Saippuan valmistus kiinnosti aikoinaan myös Karoliina Kynttilän perustajaa Riitta Laitista. Saatavilla oli valmiita saippuamassoja, joita värjäämällä ja valamalla valmistuikin muutama saippuaerä. Valmismassoista tehdyt saippuat eivät kuitenkaan säilyneet hyvinä pitkään, ja kokeilut lopetettiin.
Päädyimme sattumalta lomamatkalla Kreikan Korfulla käsityöläispajaan, joka valmistaa saippuaa perinteisistä luonnon raaka-aineista. Ihastuimme tapaan, jolla pajan nykyinen omistaja Apostolos Patounis pitää yllä perheensä yli sata vuotta vanhaa pajaa ja sen perinteisiä käsityön menetelmiä. Raaka-aineet ovat yksinkertaisia, neitsytoliiviöljy, sooda, merisuola ja vesi. Saippuan keittäminen on taitolaji, tehtailija itse sanoi vielä kolmenkymmenen vuoden kokemuksenkin jälkeen oppivansa uutta.
Patouniksen oliivisaippuat osoittautuivat käytössä mainioiksi. Hajusteita tai muita lisäaineita ei ole käytetty, joten saippuat sopivat hyvin myös herkälle iholle. Oliivisaippuat myös säilyvät hyvinä pitkään, Apostolos Patounis kertoi löytäneensä isänsä kymmeniä vuosia sitten valmistamia saippuoita, edelleen täysin käyttökelpoisina.
Olen iloinen ja innoissani, kun voin nyt tuoda suomalaisten käyttöön aidot käsintehdyt Kreikkalaiset Patouniksen neitsytoliiviöljysaippuat.
Saippuaa tehtiin jo 4000 vuotta sitten
Saippua on ollut koko modernin historian ajan tärkeä hygienian ja puhtauden ylläpitäjä kehittyneissä yhteiskunnissa. Sitä on käytetty myös lääketieteessä ja farmakologiassa sen hoitavien ja antiseptisten ominaisuuksien ansiosta. Vaikka ajat ovat muuttuneet, perinteinen saippua on säilyttänyt asemansa sukupolvien ajan. Perinteisen oliiviöljysaippuan tuotanto ja käyttäminen on ympäristöystävällistä. Lisäksi perinteistä saippuaa pidetään edelleen parhaana ihon puhdistajana, se aukaisee ihohuokoset ja poistaa tehokkaasti lian, rasvan ja kuolleet solut.
Kun massa on kovettunut, siihen löydään valmistajan Patounis -leima ja levy jaetaan leikkaamalla oikean kokoisiksi saippuoiksi.
Työtavat ja välineet ovat samat kuin 150 vuotta sitten.
Paljon lisää tietoa ja kuvia löytyy Patouniksen omilta sivuilta.